AutiNieuws

13-09-2017 – AutMinds congres ticketverkoop gestart! Thema: BinnensteBuiten

De ticketverkoop van het congres AutMinds van 2017 is gestart. Het congres zal plaatsvinden op 11 november. De afdeling Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van de Hogeschool Amsterdam wordt de gastheer van Autminds 2017.

Adres: Wibautstraat 3b , 1091 GH Amsterdam.

Het thema is BinnensteBuiten.

Ticketprijs voor mensen met (een vermoeden van) autisme: €37,50
Ticketprijs voor mensen zonder autisme: €50
Mogelijkheid om een gift aan AutMinds te geven: €10

BRON: AutMinds2017


05-07-2017 – NVA Autismecongres ticketverkoop gestart! Thema: Autisme bij jong & aut

De ticketverkoop van het NVA Autismecongres van 2017 is gestart. Het congres zal plaatsvinden op 24 november in het Beatrix Theater in Utrecht. Het thema is Autisme bij jong & aut.

Vroegboekkorting tot 1 september 2017:
Particuliere leden NVA en/of Balans: € 60,- in plaats van € 75,-
Organisatielidmaatschap NVA en/of Balans: € 160,- in plaats van € 175,-
Niet-leden: € 230,- in plaats van € 245,-

BRON: NVA


19-03-2015 – F*ck you Rain Man!?

Jeroen en Robert proberen met F*uck you Rain Man! af te rekenen met de regelmatig negatieve beeldvorming rond autisme.

BRON: De bibliotheek HLB
BRON: Auti-maatjes


22-08-2014 – NVA Autismecongres 2014

Op 31 oktober zal het NVA Autismecongres 2014 plaatsvinden in het Beatrixtheater van de Jaarbeurs in Utrecht.

BRON: NVA


18-05-2014 – Autisme kán niet het gevolg zijn van vaccinaties

Hoewel de anti-vaccinatielobby steevast anders beweert, wijst een nieuwe studie – die data omvat van 1,3 miljoen kinderen – nogmaals uit dat autisme niet het gevolg kan zijn van vaccinaties.

BRON: OuderenJournaal


20-02-2014 – Een korte film over autisme en rouw

Studenten van HKU (voorheen Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) maken een korte fictiefilm over autisme. In deze film ‘Onvermogen’ staat de band tussen vader en zijn autistische zoon centraal na het verlies van hun vrouw/moeder.

BRON: Dichtbij


23-01-2014 – Congres autisme bij vrouwen

Op vrijdag 28 maart 2014 vindt in Utrecht het eerste congres over autisme bij vrouwen plaats. Door een mix van ervaringsdeskundige en professionele sprekers is het congres interessant voor zowel vrouwen met (een vermoeden van) autisme als andere personen die vanuit persoonlijke motieven of hun professie (coaching, begeleiding, GGZ e.d.) geïnteresseerd zijn in autisme bij vrouwen.

BRON: Auticomm


22-01-2014 – Autismeweek: Ontmoet Autisme!

Het thema van de autismeweek 2014: Ontmoet Autisme! U kunt uw activiteiten nu aanmelden voor plaatsing op de website! De autismeweek zal dit jaar plaatsvinden van zaterdag 29 maart t/m zaterdag 5 april.

BRON: Autismeweek


10-01-2014 – Auti-Doe-Dag in Avonturenpark Hellendoorn

De allereerste Auti-Doe-Dag die de NVA organiseerde vond plaats in het voorjaar van 2009. We waren toen te gast in Avonturenpark Hellendoorn en dat was een groot succes. Zo groot dat het evenement een jaar later werd herhaald. En uit de evaluaties van bezoekers aan deze Auti-Doe-Dagen bleek, dat dit park voor velen een schot in de roos was.

Reden te meer om binnenkort opnieuw een Auti-Doe-Dag te organiseren in Avonturenpark Hellendoorn. Op zaterdag 12 april 2014 gaat het gebeuren! Noteer de datum alvast in uw agenda van volgend jaar – als u die al hebt.

BRON en kaarten reserveren: NVA


20-12-2013 – Cheque voor woonvorm autistische jongeren

Stichting Het Vaarthuis heeft een cheque van vijfduizend euro gekregen van Stichting Mijn Eigen Thuis. Het Vaarthuis is een ouderinitiatief dat voortkomt uit het Het Halmhuis, dat woonbegeleiding en training biedt aan jongeren met autisme.

BRON: AlmereVandaag


17-12-2013 – Droomboom on Ice in Laren

LAREN, BLARICUM – De kinderen van de Droomboom uit Blaricum mochten maandagmiddag met de school (voor kinderen met een autisme stoornis) op de ijsbaan in Laren.

BRON: DeGooiEnEemlander


10-12-2013 – Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht.
Congres Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis

De aandacht voor volwassenen met ASS is de laatste jaren sterk toegenomen. Toch staat de zorgverlening aan normaal begaafde volwassenen met ASS nog in de kinderschoenen. De werkgroep Behandeling Consortium Autismespectrumstoornissen bij volwassenen (CASS18+) spant zich in om hier verandering in te brengen. Mede hierdoor is onlangs bij Hogrefe Uitgevers het boek Behandeling van volwassenen met een ASS verschenen. Naar aanleiding van dit boek wordt op 23 januari 2014 een congres georganiseerd over recente ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van volwassenen met ASS.

BRON: 11congressen


08-12-2013 – Susan Boyle heeft syndroom van Asperger

Bij de Schotse zangeres Susan Boyle is het syndroom van Asperger vastgesteld, een aan autisme gerelateerde stoornis.

Dit onthult ze in The Observer. Ze kreeg de diagnose een jaar geleden, na haar hele leven te hebben gedacht last te hebben van hersenschade.

BRON: Telegraaf


04-09-2013 – Tiener wil autisme aanpakken met Google Glass

Een Duitse 18-jarige tiener heeft een applicatie voor Google Glass ontwikkeld die de gemoedstoestand van een gesprekspartner van zijn gezicht afleest en die informatie aan de gebruiker doorgeeft. Psychiaters zijn enthousiast over de ontwikkeling, omdat ze geloven dat die personen met een autismestoornis kan helpen.

BRON: Volkskrant


04-09-2013 – Een exclusieve avond voor mensen met autisme en hun naasten!

DierenPark Amersfoort en de Nederlandse Vereniging voor Autisme organiseren op vrijdag 11 oktober samen een exclusieve Auti-Doe-Avond! Het park gaat dan speciaal open voor mensen met autisme en hun familie. Iedereen is welkom: ouders, broertjes en zusjes, opa en oma, begeleider, schoolkracht, jong en oud!

Een unieke gelegenheid om met lotgenoten onder elkaar te genieten van allerlei soorten dieren in een prachtig aangelegde dierentuin die dit jaar 65 jaar bestaat. Om grote drukte te voorkomen zijn de kaarten, geldig op deze avond, alleen vooraf te reserveren.

BRON en kaarten reserveren: NVA


03-09-2013 – OV-coach

Voor jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is reizen met het openbaar vervoer lang niet altijd makkelijk. Daarom is er een speciale app ontwikkeld, de OV-coach. Deze app helpt bij bijvoorbeeld het opzoeken van reistijden of bij het inpakken van een tas. Ook bij andere voorbereidingen voor en tijdens de reis kan de app een hulpmiddel zijn.

BRON en link naar de app: 9292OV


22-08-2013 – Herkeuring autisme vervalt waarschijnlijk per 1 oktober

De standaard periodieke herkeuring voor het rijbewijs komt naar alle waarschijnlijkheid te vervallen voor mensen met autisme spectrum stoornissen (ASS). Dat schrijft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag aan de Tweede kamer. De minister neemt een advies daartoe over van de Gezondheidsraad. Zij bekijkt met het CBR of het mogelijk is om de nieuwe werkwijze op 1 oktober 2013 in te laten gaan.

De keuring bij een eerste rijbewijsaanvraag blijft bestaan voor mensen met ASS. In uitzonderlijke gevallen kan een onafhankelijk specialist het CBR nog wel adviseren na drie of vijf jaar een herkeuring uit te voeren. De afschaffing van de standaard herkeuring voor mensen met autisme heeft volgens de Gezondheidsraad geen gevolgen voor de verkeersveiligheid, omdat het ziektebeeld in de loop der tijd niet verergert.

BRON: CBR